Annons
Nyheter

Mexiko ber mördades familjer om ursäkt

Den mexikanska regeringen ber familjerna till fem mördade ungdomar om ursäkt. De fem mördades av en drogkartell sedan lokal polis lämnat över dem till kartellen. Ursäkten är ett av hittills få tillfällen där den mexikanska staten erkänner delaktighet i liknande fall.(TT)
Publicerad 5 mars 2019

De fem ungdomarna försvann i delstaten Veracruz 2016 och deras släktingar säger att ursäkten är det första officiella erkännandet att fyra pojkar och en flicka blev oskyldiga offer och inte var kriminella, som polisen först uppgav när de försvann.

””

Åtta poliser gripna

Annons

Ungdomarna stoppades av polis, som tycks ha trott att de hade kopplingar till en drogkartell och sedan lämnade över dem till den mäktiga kartellen Jalisco Nueva Generación. De mördades och deras kroppar ska ha bränts, enligt preliminära brottsundersökningar.

Biträdande migrationsminister Alejandro Encinas erkänner regeringens ansvar och lovar att återöppna undersökningen av fallet, där 21 personer, bland dem 8 poliser, hittills har gripits.

””
””

40 000 offer

Columba Arroniz fann lite tröst i att några kvarlevor av hennes son Bernardo har hittats.

””

Blodiga uppgörelser mellan olika knarkkarteller och gäng har krävt mer än 40 000 människoliv i Mexiko under de två senaste årtiondena.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons