Annons
Nyheter

Merkel ingen fredsprisfavorit hemma

Tysklands förbundskansler Angela Merkel är en av favoriterna till att få Nobels fredspris, om man ska tro olika vadslagningsföretags listor. Men på hemmaplan ser det annorlunda ut. Två av tre tyskar tycker inte att Merkel ska tilldelas fredspriset, som tillkännages på fredagen i Oslo.(TT)
Publicerad 8 oktober 2015

Tysklands förbundskansler Angela Merkel är en av favoriterna till att få Nobels fredspris, om man ska tro olika vadslagningsföretags listor. Men på hemmaplan ser det annorlunda ut. Två av tre tyskar tycker inte att Merkel ska tilldelas fredspriset, som tillkännages på fredagen i Oslo.

Enligt en opinionsundersökning, beställd av tidningen Handelsblatt, anser bara en tredjedel att Merkel vore en lämplig kandidat.

Annons

Orsaken till att Merkel är populär i förhandsspekulationerna är hennes agerande i den pågående flyktingkrisen, där hon blivit en europeisk ledarfigur. Hon är även pådrivande i försöken att lösa konflikten mellan Ryssland och Ukraina.

Merkel själv verkar snarast störd av spekulationerna. I en timslång intervju i tv-kanalen ARD på onsdagskvällen, gjorde hon klart att hon har viktigare saker för sig än att spekulera om fredspris - att hantera det stora antalet flyktingar som varje dag kommer till Tyskland, till exempel.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons