Annons
Nyheter

Trump till May: Stäm EU

Donald Trump kom med ett skarpt förslag till Theresa May när de båda ledarna träffades i fredags: Stäm EU. May ansåg dock att detta var för "brutalt". Inför veckans brexitdebatter är Mays budskap till sina splittrade partikamrater tydligt: Ställ er bakom mig - annars kanske det inte blir något EU-utträde.(TT)
Publicerad 15 juli 2018

Vid Theresa Mays och Donald Trumps gemensamma presskonferens i fredags berättade den amerikanske presidenten att han hade gett May ett förslag gällande brexitförhandlingarna, som hon dock hade avfärdat som alltför "brutalt". I en intervju med BBC berättar Theresa May nu vad det var Trump föreslog.

””

Något May alltså inte nappade på. Men hon är samtidigt tydlig om sin syn på de fortsatta förberedelserna inför EU-utträdet.

Annons

"Mitt budskap till landet den här helgen är enkelt: Vi måste fokusera på det positiva som väntar oss. Om vi inte gör det riskerar vi att det inte blir någon brexit över huvud taget", skriver May på Facebook.

Uttalandet ska ses i ljuset av den senaste veckans turbulens som skakat det brittiska styret. Donald Trump passade in på att totalsåga hennes strategi för det brittiska EU-utträdet i en intervju med tidningen The Sun inför mötet. May är under hårt tryck även internt sedan två centrala medlemmar av hennes kabinett - utrikesminister Boris Johnson och brexitminister David Davis - lämnat regeringen i protest mot premiärministerns "mjuka" linje visavi EU.

Presenterade plan

Mindre än nio månader återstår till dess att Storbritannien ska lämna unionen 29 mars 2019. I torsdags presenterade regeringen i London sin plan för utträdet - en lista med mestadels väntade åtgärder, som stopp för den fria rörligheten och en ny tulluppgörelse med EU då Storbritannien lämnar tullunionen.

Under de kommande dagarnas parlamentsdebatter kan oenigheten inom Mays konservativa parti Tory komma upp till ytan. Brexitförespråkare väntas enligt nyhetsbyrån Reuters använda en debatt om tullagstiftning på måndag åt att förmå May att vässa regeringens utträdesplan, medan EU-vänliga ledamöter tros ta torsdagens diskussion om handel som intäkt för att tvärtom driva på för närmare band till unionen.

Vill se enighet

May uppmanar nu till enighet, och lovar att slåss för det hon kallar Storbritanniens "nationella intresse".

"Förhandlingarna med EU kommer inte att bli enkla för Bryssel - jag har inte för avsikt att de ska vara enkla. Som president Trump sade: Jag är en tuff förhandlare", skriver hon i Facebookinlägget.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons