Annons
Nyheter

Mays partner mer konservativa än Konservativa

Nu ska premiärminister Theresa May bilda regering med stöd av det nordirländska Demokratiska unionistpartiet (DUP) Ännu är det oklart vad DUP vill ha i betalt - och Mays Konservativa partiet, Tories, och det ännu mer konservativa DUP har olika syn på bidrag, pensioner och samkönade äktenskap.(TT)
Publicerad 9 juni 2017
””

Hon har inte klargjort sin kravlista gentemot May. Men där lär bland annat ingå mer jordbruksstöd efter uttåget ur EU samt mer pengar till service och infrastruktur i Nordirland.

Tories minskade till 318 mandat i underhuset. För att få majoritet krävs 326 mandat och May inledde genast sin flirt i nordvästlig riktning, eftersom DUP:s 10 mandat ger möjlighet att styra.

””
Annons

Mer konservativt

Men hur allierade är egentligen de båda partierna? Och vilka är DUP?

Partiet grundades 1971 av den eldfängde protestant-pastorn Ian Paisley, som inför ropen på ett enat Irland stenhårt förespråkade att Nordirland stannar i Storbritannien. Han uppfattades också av många som en fyrbåk av trångsynthet och intolerans mot katoliker.

Nu har ett mer sekulärt DUP rört sig mot mitten för att bredda sin väljarbas - men är fortfarande mer konservativt än Mays parti. Det syns bland annat i synen på abort och på iriska språkrättigheter.

Inga gayvigslar

En tydlig skillnad går vid samkönade äktenskap, som DUP är hårdnackade motståndare till.

””

Nordirland är nu det enda territorium i Storbritannien som fortfarande förbjuder sådana äktenskap - en hållning Mays företrädare och partikamrat David Cameron klargjorde att han är "djupt oense" med.

Arlene Foster sade i fjol att hon "inte vill att abort ska vara lika fritt tillgängligt här som det är i England".

Förutom olikheter i synen på familjefrågorna har DUP också annan hållning än Tories när det gäller bland annat bidrag till uppvärmning av bostäder samt stöd till pensionärer.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons