Annons
Nyheter

May: Johnsons utspel ett spektakel

Hon hade hoppats kunna ena sitt parti bakom de omstridda brexitplanerna. I stället utmanades premiärminister Theresa May av partirivalen Boris Johnson - som tycks vara ute efter hennes jobb - i hårda ordalag på partikonferensen. May avfärdar Johnsons tal som ett spektakel.(TT)
Publicerad 2 oktober 2018
””

Den tidigare utrikesministern har redan lyckats väcka uppmärksamhet under konferensens inledning, trots att han fram till nu varit långt därifrån. Ett foto på Johnson när han under en löptur på måndagsmorgonen sprang genom högt gräs på ett fält har tolkats som ett hån mot sin förra chef. May har en gång sagt att det fräckaste hon gjort som barn varit att springa över en veteåker.

Konferensen domineras av ett ämne: landets utträde ur EU, som är tänkt att ske om ett halvår. May behöver samla partiet bakom sin så kallade Chequers-plan, ett försök till en mellanväg mellan en mjuk och hård brexit.

Annons

Johnson, som avgick i somras missnöjd över Mays vilja att behålla ett nära handelssamarbete med EU, har kallat planen "rubbad".

"Är lurendrejeri"

Den linjen höll han fast vid i talarstolen i Birmingham:

””

Mays brexitminister Dominic Raab har medgett att regeringens plan inte är perfekt - på tisdagen sade han att den var "en sjua eller åtta" på en tiogradig skala - men konstaterar att kompromisser är nödvändiga. Konservativa partiets ledare i Skottland, Ruth Davidson, har under konferensen vädjat till deltagarna att sluta leden bakom premiärministern och beskriver hennes brexitplan som "praktisk, pragmatisk och i högsta grad konservativ".

Nu piskar Johnson upp en storm av det redan bubblande missnöjet från partimedlemmar som vill se en kompromisslös brytning med unionen.

"Uppenbart försök"

Många bedömare spår att Johnson även i förlängningen siktar på att snuva May på posten som partiledare.

"Det visar sig att det finns en plan. Den planen är Boris", skriver Tory-parlamentarikern James Duddridge på Twitter.

Johnson och hans gäng av "brexitörer" verkar ha övertygat många konferensdeltagare.

””

May får sista ordet

Annons

Men premiärministern har fördelen av att få sista ordet under partikonferensen. På tisdagskvällen passade hon i brittiska tv-intervjuer även på att ge Johnson en känga.

””

På onsdagsförmiddagen är det dags för hennes tal. De efterföljande reaktionerna kan bli avgörande för hennes utsikter att lyckas med balansgången att behaga både EU och sina egna. Det senare är avgörande för att planen ska gå igenom när den ställs inför det brittiska parlamentet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons