Annons
Nyheter

Hetsig debatt inför brexitomröstningen

Premiärminister Theresa May kämpar med att få med sig de kritiska parlamentsledamöter som vill rösta nej till utträdesavtalet om brexit. Debatten var stundtals hård dagen före omröstningen, då May framförde att hon vägrar gå med på att utträdet fördröjs.(TT)
Publicerad 14 januari 2019

Premiärministern vädjade till parlamentet att syna överenskommelsen ytterligare en gång, men medgav att den inte är fulländad.

””

Omröstningen i det brittiska parlamentet om det omstridda brexitavtal som May har förhandlat fram med EU närmar sig med stormsteg. Röstar parlamentet nej på tisdagen är risken stor att Storbritannien kommer att krascha ut ur EU, utan övergångsregler på viktiga områden.

Annons

EU har slagit fast att det inte blir några ändringar i uppgörelsen.

"Lever i fantasivärld"

Ian Blackford, ledamot för skotska SNP kallade i ett utfall May för fullständigt förödmjukad och sade att hon med sin överenskommelse levde i en fantasivärld.

””

I Skottland var en majoritet av invånarna för att stanna kvar i EU.

Labourledaren Jeremy Corbyn hotade med att om överenskommelsen röstas ned på tisdag är det dags för nyval och en ny regering. Något som fick May att gå till motattack och anklaga Corbyn för att gå sina egna ärenden snarare än nationens.

””

Hon upprepade samtidigt att hon avfärdar idén om att fördröja utträdet ur EU.

Tidigare under dagen gjorde May ett ryck för att få med sig det motsträviga parlamentet vid ett tal till industriarbetare i Stoke-on-Trent tidigare.

””

"Ett ansvar"

Det är mer troligt att Storbritannien inte lämnar EU än att det sker utan ett avtal, sade May då. Premiärministern vädjade till parlamentsledamöterna att tänka på demokratin.

Överenskommelsen mellan Storbritannien och EU blev klar i november. Särskilt frågan om en nödlösning kring gränsen mellan EU-landet Irland och brittiska Nordirland är känslig. Nordirland kan komma att hållas kvar inom EU:s tullunion och inre marknad, och det vill brexitanhängare se en tidsgräns för.

Annons

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk och kommissionsordförande Jean-Claude Juncker skrev på måndagen i ett brev till May att EU inte kan gå med på några ändringar i brexitavtalet.

I brevet försäkrade EU-ledarna att nödlösningen kring gränsen, om den behöver träda i kraft, inte ska användas längre tid än nödvändigt.

Mycket kritik

Löftena i brevet från EU om nödlösningen räcker förmodligen inte för vissa parlamentsledamöter, konstaterar May. Det bekräftas från de nordirländska unionisterna i regeringens stödparti DUP.

””

Mays avtal har fått skarp kritik från politiker från alla håll i underhuset i det brittiska parlamentet, och mycket talar för att det blir ett nej. Därför finns det nu planer i parlamentet att ta brexitfrågan ur regeringens händer, och skapa en egen alternativ plan för brexit. Men hur det skulle kunna gå till är mycket oklart.

””

Handelsminister Liam Fox har understrukit att Storbritannien ska lämna EU den 29 mars även om parlamentet röstar nej till avtalet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons