Annons
Nyheter

Mauretaniens haltande demokrati på prov

Efter en laddad kampanj går mauretanierna till valurnorna för att utse sina företrädare i parlamentet, regioner och kommuner. Valet blir ett prov för landets ledare Mohammed Ould Abdelaziz och hans parti Union för republiken (UPR) inför presidentvalet om ett halvår.(TT)
Publicerad 1 september 2018

Militärpersonal röstade redan under fredagen för att under lördagen kunna bevaka säkerheten runt om i det västafrikanska landet, med omkring 1,4 miljoner röstberättigade.

Till skillnad från förra valet 2013 har det största oppositionspartiet FNDU denna gång beslutat sig för att delta.

Annons

President Abdelaziz kom till makten i en militärkupp 2008 och vann presidentvalet året därpå, liksom det senaste 2014. Han har gjort sig populär bland många på grund av en växande ekonomi och regeringens hårda tag mot terrorism inom landet.

Samtidigt har hans styre anklagats för maktfullkomlighet och människorättsövergrepp, däribland godtyckliga gripanden.

Under valkampanjen har Abdelaziz gjort hätska uttalanden mot oppositionen som han beskrivit som skurkar och bråkmakare och anklagat delar av den för samröre med väpnade islamiströrelser. Oppositionsföreträdaren Ahmed Ould Daddah, som företräder partiet RFD, har kontrat med att uppmana väljare att göra sig av med "diktaturen".

Mauretanien har under senare år kommit att spela en mer aktiv utrikespolitisk roll. I juli stod landet värd för Afrikanska unionens möte, samtidigt som en mauretansk general tog över befälet för den regionala antiterroriststyrkan G5 Sahel.

Nyligen återupprättade man också de diplomatiska banden till grannlandet Marocko efter många års bråk om Västsaharas status.

Valresultatet väntas i mitten av nästa vecka.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons