Nyheter

Mardröm för civila i Jemen

Bara under de tio första dagarna i oktober har 369 civila dödats i Jemen, uppger FN som kräver en utredning om krigsbrott begås i landet. Samtidigt har robotar avlossas från rebellkontrollerat område i riktning mot en amerikansk jagare.(TT)
Publicerad 10 oktober 2016

Enligt FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter, Zeid Ra'ad al Hussein är de dödade civila i oktober redan tre gånger fler än under hela september. Han återupprepade också FN:s maning att tillsätta en internationell utredning för att klargöra om krigsbrott begås, skriver Reuters.

Zeid Ra'ad al Hussein kallar helgens attack mot en begravning av en högt uppsatt shiamuslimsk huthirebell, där över 140 människor dödades och ungefär 600 skadades, för "skandalös". Det är den dödligaste attacken under krigets 17 månader. Zeid Ra'ad al Hussein säger också att länderna i FN:s människorättsråd bidragit till "ett klimat av straffrihet" genom att inte tillräckligt utreda händelser.

Stridsflygplan från den saudiledda sunnimuslimska alliansen pekas ut för händelsen. Efter att USA hotat med att omvärdera sitt stöd till alliansen har alliansen gått med på att samarbeta med en utredning.

Amerikanska marinen uppger att flera robotar från rebellkontrollerat område avlossats mot jagaren USS Mason utanför jemenitiska kusten, skriver The Guardian. Inga skador på varken personer eller fartyg uppstod.

TT