Annons
Nyheter

Manning gripen misstänkt för lagtrots

Visselblåsaren Chelsea Manning har gripits sedan hon vägrat att vittna inför en amerikansk federal åtalsjury som utreder organisationen Wikileaks, rapporterar amerikanska medier. â??På fredag ska jag åter ställas inför en federal domstol i Alexandria, Virginia, för lagtrots.(TT)
Publicerad 8 mars 2019

Visselblåsaren Chelsea Manning har gripits sedan hon vägrat att vittna inför en amerikansk federal åtalsjury som utreder organisationen Wikileaks, rapporterar amerikanska medier.

â??På fredag ska jag åter ställas inför en federal domstol i Alexandria, Virginia, för lagtrots. En domare kommer att granska vilka rättsliga grunder jag har för att vägra svara på frågor inför en åtalsjury", skriver Manning i ett uttalande enligt organisationen The Sparrow Project.

Annons

Manning tillägger att om domstolen bedömer att det handlar om lagtrots kan hon dömas till fängelse.

Manning hette tidigare Bradley i förnamn och var underrättelseanalytiker i Irak. 2013 dömdes den då 22-åriga Manning till 35 års fängelse för bland annat spioneri och stöld för att ha lämnat över mer än 700 000 dokument och videor till Wikileaks. En av videorna som visade hur den amerikanska militären skjuter ihjäl åtta civila, varav två journalister, väckte avsky världen över.

Hon benådades i januari 2017 av president Barack Obama.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons