Annons
Nyheter

Många omkomna i regnkatastrof i Nordkorea

Kraftiga översvämningar och skred i Nordkorea har krävt minst 76 liv medan nästan lika många saknas, många av dem barn, uppger Röda Korset. Organisationen varnar för att matbristen i landet efter sommarens värmebölja kan leda till en humanitär katastrof.(TT)
Publicerad 6 september 2018

Tusentals människor har blivit hemlösa på grund av att kraftiga regnoväder har gett upphov till jordskred och störtfloder som förstört över 800 byggnader, däribland bostäder, sjukvårdskliniker och skolor.

Förödelsen har framför allt drabbat provinserna Norra Hwanghae och Södra Hwanghae, där volontärer från Röda Korset hjälper till i arbetet med att hitta överlevande.

Annons

Behovet av vård, mat, rent vatten och tillfälliga bostäder är enormt, skriver John Fleming, vid Internationella Rödakorskommittén i ett uttalande.

"Med den kalla årstiden i annalkande, är vi oroade att katastrofen kommer att förvärras med hälsoproblem och matbrist i vissa områden", skriver Fleming.

Det fattiga landet är extra utsatt för naturkatastrofer. Nordkorea består till stora delar av bergiga och kulliga områden, där träd avverkats för att främja odling, viket gör att regnoväder kan få enorma konsekvenser eftersom vattenflödet kan färdas obehindrat.

Landet drabbades också av en värmebölja för en månad sedan, som förstört många skördar, bland annat ris- och majsodlingar.

Situationen förvärras av de omfattande sanktioner som riktas mot landet på grund av regimens kärnvapenprogram.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons