Annons
Nyheter

Manafort riskerar 24 år i fängelse

Efter många år i den politiska hetluften, kantade av en överdådig livsstil, riskerar president Donald Trumps förre kampanjchef Paul Manafort att få tillbringa resten av sitt liv bakom lås och bom. Åklagare har rekommenderat mellan 19 och 24 års fängelse.(TT)
Publicerad 7 mars 2019

Straffet meddelas sent på torsdagen svensk tid av en domstol utanför USA:s huvudstad Washington DC. Paul Manafort fälldes i augusti i fjol på åtta åtalspunkter rörande ekonomisk brottslighet, bland dem bankbedrägerier och skattebrott.

Åtalet har väckts inom ramarna för den särskilde åklagaren Robert Muellers så kallade Rysslandsutredning, om rysk påverkan på valrörelsen 2016 och eventuellt samröre mellan Trumpkampanjen och Moskva.

Annons

Dubbla rättsfall

Parallellt driver Mueller och hans medarbetare ytterligare en rättsprocess mot Manafort som bland annat rör konspiration mot staten, vittnespåverkan och underlåtande att registrera sig som utländsk agent.

I det fallet gick Manafort i höstas med på att erkänna vissa brott och samarbeta med utredarna och FBI mot strafflindring. Samarbetet avbröts dock i november, då utredarna kunde påvisa att Manafort ljugit. Lögnerna gällde bland annat kontakter med Manaforts forne affärspartner Konstantin Kilimnik, som misstänks ha kopplingar till rysk underrättelsetjänst. Dom i det fallet väntas senare i mars.

När det gäller det första målet har åklagarna rekommenderat straff på mellan 19 och 24 år. Manaforts advokater har häftigt motsatt sig detta, med hänvisning till att 69-åringen är en förstagångsförbrytare som är "verkligt ångerfull" och vars hälsa dessutom vacklar efter att ha suttit inlåst i nio månader. Han ska lida av gikt och en rad andra åkommor, rapporterar public service-kanalen NPR.

Rosa kostym

Paul Manafort är en veteran i republikanska kretsar i Washington DC och har bland annat har jobbat med de forna presidenterna Ronald Reagan och George H W Bushs kampanjer. Han var Donald Trumps kampanjchef mellan maj och augusti 2016 men tvingades avgå sedan hans arbete för den proryske ukrainske presidenten Viktor Janukovytj blivit känt.

Det var sannolikt ett av många lukrativa uppdrag. Manafort är även omskriven för sin extravaganta livsstil, bland annat sin jacka i svart strutsläder, en annan i ormskinn och en rosa kritstrecksrandig kostym - kläder värda flera hundra tusen kronor. Genom åren har han lagt enorma summor på bland annat lyxiga klockor, hus och trädgårdsdesign.

Ett antal bedömare drar slutsatsen att Manafort ljugit för utredarna för att skydda president Trump och att han hoppas på att så småningom bli benådad. Trump har i samband med rättegången uttryckt sig välvilligt om Manafort och beskrivit honom som "en god man". Däremot har presidenten upprepade gånger attackerat Rysslandsutredningen och kallat den för en "häxjakt".

TT

Annons
Annons
Annons
Annons