Annons
Nyheter

Löfven säger ja till EU-åklagare

Det var nej, nej, nej i många år. Men nu har regeringen ändrat sig om EU:s åklagarsamarbete Eppo. Ett förslag ska nu läggas till riksdagen om svenskt deltagande, berättar statsministern i Bryssel. Beskedet från Stefan Löfven lämnades i hans tal till EU-parlamentet i Bryssel på onsdagen.(TT)
Publicerad 3 april 2019

Beskedet från Stefan Löfven lämnades i hans tal till EU-parlamentet i Bryssel på onsdagen. Efteråt motiverar han sig med ett "ökat behov".

””

"Balansgång"

Annons

I flera år har svenska ministrar annars varit klart skeptiska till Eppo, vilket också lett till att samarbetet nu genomförs som ett så kallat utökat samarbete på EU-nivå, snarare än något som alla är med i.

””

Eppo ska inledningsvis börja relativt blygsamt med en europeisk chefsåklagare på plats i Luxemburg från nästa år och med delegerade åklagare i varje deltagande land.

Förskingring

Myndigheten ska hantera såväl bedrägerier med EU-medel (för minst 10 000 euro) som stora internationella momsbrott (över tio miljoner euro). På längre sikt finns dock större planer att även börja ta hand om gränsöverskridande terrorbrott.

Löfven betonar vikten av hur svenska åklagarmyndigheter ser på nyttan av samarbetet.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons