Annons
Nyheter

Listig Putin stärker sitt inflytande

Ryssland har länge befunnit sig ute i kylan på grund av sitt agerande i Ukraina. Men genom att skickligt utnyttja det syriska inbördeskriget har president Vladimir Putin blivit en strategisk storspelare på det diplomatiska schackbrädet. Det regnar ryska bomber över Syrien.(TT)
Publicerad 6 oktober 2015

Det regnar ryska bomber över Syrien. Enligt Vladimir Putin handlar det om att stödja den syriske ledaren Bashar al-Assad i kampen mot extremistgruppen Islamiska staten (IS). Vänskapsbanden mellan länderna går tillbaka till Sovjettiden och relationen har växt sig ännu starkare efter den så kallade arabiska våren.

Men den ryska inblandningen i Syrien handlar kanske inte främst om att ställa upp för en gammal kompis. För Putin har inbördeskriget varit ett sätt att stärka sin position, både i Syrien men också i länder som Irak, Iran och Egypten, enligt Per Jönsson, Mellanösternanalytiker på Utrikespolitiska institutet.

Annons

"Makthungrig statsledare"

””

Genom att blanda sig i utvecklingen har Putin sett till att han kommer att få en plats vid förhandlingsbordet när Syriens framtid ska avhandlas. Och samtidigt som USA och Ryssland förenas i en uttalad ambition om att bekämpa IS har synen på al-Assad utgjort en avgörande skiljelinje mellan länderna. Men även i det förhandlingsspelet har tonen mjuknat - från båda sidor - även om USA:s president Barack Obama nyligen kallade Bashar al-Assad för en "barnadödande tyrann".

””
””

Viktig flottbas

När det gäller Moskvas intressen är det svårt att förbise flottbasen i syriska Tartus. Basen är strategiskt och geopolitiskt viktig för Rysslands närvaro i östra Medelhavet.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons