Annons
Nyheter

Legendarisk krater undersöks

Genom att borra 1 500 meter rakt ner i jorden hoppas forskarna kunna testa en teori. Vad händer egentligen när en jättelik asteroid kolliderar med jorden? I slutet av denna månad kommer en borrplattform att börja byggas i havet, tre mil utanför kuststaden Progreso på Yucatánhalvön i Mexiko.(TT)
Publicerad 4 mars 2016

I slutet av denna månad kommer en borrplattform att börja byggas i havet, tre mil utanför kuststaden Progreso på Yucatánhalvön i Mexiko. Men det är inte olja man är på jakt efter, utan en kraterring som tros finnas under det grunda vattnet, 1 500 meter ner i jorden.

Forskarna vill förstå vad som egentligen händer när en stor asteroid kolliderar med jorden. De tror att jorden reagerar ungefär som när en sten släpps ner i vatten. Först bildas en ring och sedan, när vattnet "fjädrar tillbaka", reser sig en pelare i mitten. Denna pelare kollapsar dock snart av sin egen tyngd, varpå en ny, inre ring bildas av pelarens rester.

Annons

Dödsdömt liv

Under jordens 4,5 miljarder år gamla historia har vår planet fått ta emot ett antal smällar av kolliderande asteroider. Men alla de kraterringar som bildades har eroderat bort.

Nästan alla, för i havet i den Mexikanska golfen finns den så kallade Chicxulub-kratern. Denna krater, som är 18 mil i diameter, bildades för 66 miljoner år sedan när en tio kilometer stor asteroid kolliderade med jorden. Explosionen var så kraftig att allt större liv på jorden försvann, inklusive dinosaurierna.

Flera prover

Mätningar visar att kratern, inklusive de för forskarna så intressanta kraterringarna, är mer eller mindre helt intakt där i underjorden.

””

Genom att ta prover från denna ring hoppas forskarna få svar på en rad frågor, inte bara om hur jorden reagerade på smällen utan också om det går att få fler ledtrådar till vad som hände med livet på jorden.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons