Annons
Nyheter

Bagdad: Vi ska inte ge oss på kurderna

Av rädsla för en militär offensiv stängde kurdiska soldater under flera timmar av viktiga vägar mellan irakiska Kurdistan och Iraks näst största stad Mosul. Men samtidigt som han ställer krav försäkrar Iraks premiärminister Haider al-Abadi regeringens fredliga avsikter.(TT)
Publicerad 12 oktober 2017
””
””

Avspärrningarna hävdes senare, men är ett av många tecken på ökade spänningar efter kurdernas folkomröstning nyligen om självständighet för irakiska Kurdistan.

Inga militära planer

Annons

Resultatet blev ett rungande ja, men valet fördöms av Bagdad-regeringen som illegalt, och kurdiska ledare har varnat för en förestående attack av irakiska regeringsstyrkor och miliser.

Premiärminister al-Abadi försäkrar dock att militären inte har några planer på att ge sig på kurderna.

””

Bagdad sätter villkor

Samtidigt klargjorde han att regeringens plikt är att bevara landets enighet.

Det kurdiska styret i norra Irak (KRG) är satt under press, bland annat genom att Bagdad stoppat försäljningen av dollar till fyra kurdägda banker.

KRG har bjudit in regeringen i Bagdad till förhandlingar om vägen framåt. Men en regeringstalesperson säger till Reuters att innan det blir fråga om några samtal måste kurderna först klargöra att de accepterar centralregeringens suveränitet vad gäller "oljeexport, säkerhet och gränskontroll", det senare gränsövergångar både på marken och via luften.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons