Annons
Nyheter

Frågan ingen vågar ställa i Thailand

Tillståndet för den thailändske kungen Bhumibol Adulyadej är instabilt. Men vad händer egentligen när han dör? Det är svårt att veta eftersom det mesta som rör den thailändska monarkin omgärdas av stort hemlighetsmakeri.(TT)
Publicerad 10 oktober 2016

Den sedan länge sjuklige kung Rama IX, eller Bhumibol Adulyadej som han egentligen heter, tycks må sämre än vanligt. Historiskt sett har hovet noggrant kontrollerat informationen om monarkens hälsotillstånd, men de senaste månaderna har det kommit mer regelbundna uppdateringar som pekat på flera problem.

Enligt den senaste kommunikén har 88-årige Bhumibol genomgått dialysbehandling och läget uppges vara "instabilt". De senaste två åren har kungen även behandlats för bakterieinfektioner, andningsvårigheter, hjärtproblem och så kallad vattenskalle.

Annons

Kanske närmar sig nu det oundvikliga. Men vad som kommer att hända när världens längst regerande monark går ur tiden omgärdas fortfarande av frågetecken. Det är inget som diskuteras i offentligheten - eftersom det i praktiken innebär majestätsbrott.

Förbereder sig

Den dagen Bhumibol dör kommer det att utlysas nationell sorg - och stora delar av landet kommer att stängas ner. Och i kulisserna tycks det länge ha pågått förberedelser inför ett tronskifte, enligt statsvetaren Eva Hansson.

Runt om i Thailand har det börjat sättas upp affischer föreställande den 64-årige kronprinsen Maha Vajiralongkorn.

””

I offentligheten beskrivs Bhumibol som en älskad regent. Men eftersom monarkin inte får kritiseras är det svårt att veta vad folket egentligen tycker. Och även om få thailändare kommer att prata öppet om det, finns en utbredd motvilja mot Maha Vajiralongkorn.

Den excentriske kronprinsen har rykte om sig att leva ett playboyaktigt liv och många thailändare chockades av en video där prinsen plaskade runt i en pool tillsammans med sin dåvarande fru som endast iklädd stringtrosa serverade parets dvärgpudel tårta.

””

Kan öka repression

Efter den senaste uppdateringen om Bhumibols hälsa föll den thailändska börsen. Enligt en del analytiker har de politiska konflikterna i Thailand länge förvärrats av oron över vad som ska hända efter kungens död.

Men Eva Hansson anser att det finns andra faktorer som kommer ha större påverkan på den politiska situationen, däribland valet som är planerat till nästa år. När det gäller kungens död anser hon det mest intressanta vara hur militären kommer att utnyttja tronskiftet.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons