Annons
Nyheter

Kuba: Fortsatt mystik bakom sjukdomsfall

Kuba uppger att landet i över ett års tid har utrett vad som kan ha drabbat de amerikanska diplomaterna i landet som blivit sjuka, utan att kunna fastslå vad som skulle kunna ligga bakom.(TT)
Publicerad 11 juni 2018

Kuba uppger att landet i över ett års tid har utrett vad som kan ha drabbat de amerikanska diplomaterna i landet som blivit sjuka, utan att kunna fastslå vad som skulle kunna ligga bakom.

Utredningen har enligt landets utrikesdepartement gjorts av kubanska och amerikanska experter, och kan inte hitta någon trovärdig hypotes eller vetenskaplig förklaring som motiverat det amerikanska agerandet, heter det.

Annons

Kuba vill "samarbeta med amerikanska myndigheter för att reda ut situationen".

Tiotals diplomater från USA och Kanada i Havanna har drabbats av mildare hjärnskador och olika symtom, som nedsatt hörsel, illamående, och koncentrationssvårigheter. Enligt USA beror det på en "hälsoattack", som Kuba hålls ansvarigt för.

Symtomen upptäcktes i slutet på 2016. Som svar utvisade USA 15 kubanska diplomater från Washington och drog tillbaka stora delar av sin egen personal från Havanna.

Även i Kina har nu en konsulatanställd drabbats av en hjärnskada och USA har varnat sin personal i landet för onormala ljud.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons