Annons
Nyheter

Kritik mot Jerusalembeslut vid Tillersonmöte

Utrikesminister Margot Wallström (S) har framfört starka invändningar mot president Trumps Jerusalembeslut vid en träff med sin amerikanske kollega. Utrikesminister Rex Tillerson sade att han ska fortsätta att arbeta för fred i Mellanöstern.(TT)
Publicerad 7 december 2017
””
””

Negativa effekter

De båda kollegorna möttes enskilt i samband med det årliga ministerrådsmötet vid Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) i Wien. Wallström beskriver samtalet som "väldigt bra" och understryker att relationen mellan Sverige och USA är god och långvarig.

Annons

Men när det gäller Donald Trumps erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad och beslutet att flytta den amerikanska ambassaden dit är de två överens om att vara oense.

””
””

"Agerar lojalt"

Tillerson i sin tur gav inga detaljer om de många frågor som Trumps besked efterlämnade, bland annat rörande östra Jerusalems status och tidsplanen framåt. Men han sade att han märkt av de starka reaktionerna på beslutet.

TT: Amerikanska medier rapporterar att både Tillerson och försvarsminister Jim Mattis motsatte sig beslutet, berörde han det med dig?

””

Rex Tillersons resa i Europa har skuggats av avskedsrykten på hemmaplan. Till en början hade han planerat ett besök i Sverige mellan Natos utrikesministermöte i Bryssel och OSSE-mötet, men det ställdes in. Tillerson och Wallström diskuterade vid sitt möte även situationen i Nordkorea och Ukraina.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons