Annons
Nyheter

Krislån till krigets Mellanöstern

Mellanösterns länder som drabbats av Syrienkrigets bördor måste få snar hjälp av fördelaktiga lån. Insatserna bör sättas in även om kriget fortfarande rasar. Slutsatsen görs av Världsbanken som därmed går ifrån dess vanliga principer.(TT)
Publicerad 10 oktober 2015

Vid Världsbankens och Internationella valutafondens pågående toppmöten i Lima i Peru fick utvecklingen i Mellanöstern extra uppmärksamhet. Vid ett möte med FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon och Världsbankschefen Jim Yong Kim på lördagen fanns en samstämmighet om att Världsbanken bör skapa en fond för rejäla och fördelaktiga lån till regionen trots att krig fortfarande pågår i Syrien.

Okonventionell

””
Annons

Mötet behandlade inte storleken på fonden, men Lövin konstaterar att kostnaden att bygga upp Syrien kan vara omkring 170 miljarder dollar, medan Libyen skulle behöva 200 miljarder dollar för dess infrastruktur.

Men Världsbankens insats skulle också riktas mot många medelinkomstländer i Syriens närhet, länder som tar emot lejonparten av den enorma flyktingströmmen från Syrien.

Även krigshärjade länder som Jemen, där fattigdomen är enorm, finns med på listan över dem som behöver akuta lån trots att strider fortfarande rasar i landet.

Kvinnors betydelse

””
””

I slutskrivningen lyckades Lövin och Sverige även få med vikten av jämställdhet och kvinnors betydelse i arbetet med återuppbyggnad.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons