Annons
Nyheter

Kraftig ökning av myggburna infektioner i USA

Antalet amerikaner som insjuknar varje år till följd av bett eller stick från infekterade myggor, fästingar eller loppor har trefaldigats mellan åren 2004 och 2016, skriver den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC i en ny rapport.(TT)
Publicerad 2 maj 2018

Särskilt år 2016 var ökningen dramatisk till följd av den myggburna spridningen av zikaviruset.

Enligt CDC rapporterades 96 075 fall av insektsburna sjukdomar 2016, ett antal som kan jämföras med motsvarande siffra 2004 som då slutade på 27 388.

Annons

Antalet infektioner 2016 gick upp med 73 procent i förhållande till året innan på grund av spridningen av zikaviruset. Spridningen av det fruktade viruset har klingat av och i slutet av 2016 meddelade Världshälsoorganisationen (WHO) att den myggburna spridningen av zikaviruset inte längre betraktas som en internationell katastrof.

Viruset kan ge allvarliga neurologiska komplikationer. Bland annat har ett ökat antal nyfödda med onormalt litet huvud, mikrocefali, och vuxna med Guillain-Barrés syndrom ett samband med infektionen.

Ökningen av de insektsburna infektionerna kan ha ett samband med ett allt varmare klimat, bedömer CDC.

””

Medan zikaviruset stack ut i antal fall i rapporten, visar den också att det har skett en ökning på lång sikt av den fästingburna sjukdomen borrelia.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons