Annons
Nyheter

Koalitionen: Huthierna följer inte avtalet

Jemens regering, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten anklagar Huthirebellerna för att inte ha dragit sig tillbaka i områden kring den viktiga hamnstaden al-Hudaydah som överenskommet.(TT)
Publicerad 5 mars 2019

Koalitionsländerna anklagar Huthirebellerna för att vägra följa den första delen av avtalet som parterna ingick i Sverige i december.

Enligt avtalets fas ett ska militära styrkor dras tillbaka från hamnar i området kring den viktiga hamnstaden al-Hudaydah på landets västkust, samt från kringliggande områden där det finns anläggningar för humanitär hjälp.

Annons

Länderna har skickat ett brev till FN:s säkerhetsråd och till generalsekreterare António Guterres, där de uppmanar dem att kräva att huthierna uppfyller sina åtaganden.

Sedan de stridande parterna kom överens om en vapenvila under fredssamtalen i Sverige har den saudiskledda koalitionen och Huthirebellerna anklagat varandra för brutna löften, men FN har inte tagit någon av parternas sida.

Två veckor efter vapenvilans start den 19 december var planen att den första fasen av Sverigeöverenskommelsen skulle implementeras, men parterna har inte kunnat enas om formerna. I mitten av februari nådde parterna dock till slut en överenskommelse om fas ett och hur trupper från bägge sidor skulle dras tillbaka i al-Hudaydah-området.

Förhoppningen är att nödförsändelser då ska kunna nå fram till den svältande jemenitiska befolkningen.

Den 19 mars samlas FN:s säkerhetsråd för att diskutera situationen i Jemen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons