Annons
Nyheter

Bara "timmar" till brexit-lösning

Hoppet väcks om nya möjligheter till ett genombrott i brexitförhandlingarna efter löfte om ett kommande uttalande från EU-basen Donald Tusk. Irländska uppgifter talar om en möjlig lösning kring förhandlingarnas första fas inom några timmar.(TT)
Publicerad 7 december 2017

Ett plötsligt utskick från EU:s permanente rådsordförande på torsdagskvällen har fått brexitföljarna att hoppa till igen.

"Ordförande Tusk kommer att lämna ett uttalande till pressen om brexit i morgon klockan 7.50", hälsas i ett sms från Tusks kansli - utan mer förklaringar än att "fler detaljer följer".

Annons

För Reuters uppger samtidigt en högt uppsatt irländsk tjänsteman att diskussionerna "går väldigt snabbt för tillfället".

””

"Ingen vit rök"

Beskeden kommer i ett läge där alla väntar ihärdigt på nästa drag från London.

””

Men han varnar samtidigt för att söndag är sista dag för att hinna bli överens i tid till nästa veckas EU-toppmöte.

””

Förslag till DUP?

Brittiska BBC-reportern Laura Kuenssberg twittrar om att nya ordalydelser kring gränsfrågan mellan Irland och Nordirland förts fram till nordirländska DUP under eftermiddagen och sedan har diskuterats av EU-kommissionen och Irlands och Storbritanniens regeringar.

DUP - vars stöd är nödvändigt för Theresa Mays konservativa regering - slog bakut i måndags mot den uppgörelse som då var på gång, eftersom man befarade att den skulle skapa en klyfta mellan Nordirland och resten av Storbritannien.

Garanterar villkor?

Ett utläckt utkast till uttalande från EU-parlamentet - förberett för uppgörelsen i måndags - avslöjar samtidigt fler detaljer i vad Storbritannien och EU var på väg att enas om. Bland annat ska London ha gått med på att samma rättigheter som gäller för EU-medborgare som bor i Storbritannien före utträdet även ska gälla för deras respektive och barn, även om dessa fortfarande inte bor i landet. Rättigheterna ska också gälla för barn som ännu inte är födda.

I gengäld ska britter i EU ges fortsatt rätt att fritt bo och röra sig i hela EU, rapporterar Reuters. Därtill är en kompromiss på gång som skulle göra det möjligt för EU-medborgare i Storbritannien att vända sig till EU-domstolen, men bara under en period på tio år.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons