Annons
Nyheter

Klimatmötet startar på allvar

FN:s klimattoppmöte i Paris har startat på allvar. Det skedde när förhandlingarna på ministernivå inleddes på måndagen. Fortfarande återstår en lång rad frågor att lösa innan ett nytt klimatavtal är i hamn. - Länderna har intagit välkända positioner.(TT)
Publicerad 7 december 2015
””

En av knäckfrågorna gäller hur det nya avtalet ska kunna vässas med tiden. Om inte ländernas åtaganden skärps successivt blir det omöjligt att hålla den framtida temperaturökningen under två grader Celsius. EU vill ha regelbundna översyner vart femte år, men om alla länder kan tänkas gå med på det är fortfarande oklart.

Strid om pengar

””
Annons

Men den kanske allra svåraste stötestenen gäller klimatfinansieringen, det vill säga klimatstödet till u-länderna. Det handlar om mycket pengar, 100 miljarder dollar per år från 2020, och u-länderna vill vara säkra på att de får pengarna, medan i-länderna - som ska punga ut med dem - vill ha garantier för hur de används.

Vilka ska få bistånd?

””

Han påpekar att uppdelningen från 1990 är helt föråldrad. På den listan är länder som Sydkorea och Mexiko uppsatta som u-länder - vilket de inte är längre.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons