Annons
Nyheter

Klaner kan ta över strider i Misrata

Den libyska regeringsarmén har fått order om att dra sig tillbaka från staden Misrata, enligt en skadad soldat som tagits till fånga av rebellerna.
Nyheter • Publicerad 23 april 2011
Rebellsoldat i ställning i den belägrade staden Misrata.
Rebellsoldat i ställning i den belägrade staden Misrata.Foto: Scanpix

– Vi blev uppmanade att dra oss tillbaka i går, sade soldaten till Reuters på lördagen.

En annan militär svarade ja på frågan om regeringen förlorat kontrollen över Misrata, som varit belägrat under nästan två månader.

Annons

Libyens regering aviserar byte av taktik i kampen om Misrata. Armén kan komma att dra sig tillbaka och låta lokala klaner ta över striden mot rebellerna.

Armén hindras av Natos flygattacker, sade Libyens biträdande utrikesminister Khaled Kaim till journalister på fredagen.

– Armén står inför ett ultimatum. Om de inte kan lösa problemen i Misrata kommer folk från regionen att ta över.

Enligt Kaim överlägger armén med lokala klaner om att dessa ska ta över kampen mot rebellerna i Misrata. En talesman för den libyska regeringen sade i torsdags att Libyen har börjat beväpna och utbilda klanmedlemmar runt Misrata. Regeringen hävdar att Gaddafitrogna styrkor kontrollerar 80 procent av staden, men rebellerna uppgav på fredagen att de har tagit flera viktiga byggnader.

Hundratals döda

Hundratals, både civila och stridande, har dött i Misrata under den sju veckor långa belägringen. Rebellerna har uttryckt missnöje med att Nato varit alltför försiktigt. Kaim sade däremot att USA:s beslut att använda obemannade flygplan, så kallade drönare, mot Gaddafistyrkorna, utgör "ännu ett brott mot mänskligheten utfört av den amerikanska regeringen".

Natten till lördagen genomförde Natostyrkorna flyganfall mot centrala Tripoli. Tre människor dödades nära Muammar Gaddafis befästa komplex Bab al-Aziziyah, sade en libysk regeringstalesman som beskrev målet som en parkeringsplats. Reuters journalister på plats uppgav att det snarare verkade vara en underjordisk bunker. Bilar stod parkerade på det öppna området men det var omgärdat av en mur och bevakat av vakttorn och soldater, vilket antyder att det var något mer än en parkering.

Vill väpna rebeller

Den amerikanske senatorn John McCain manade på fredagen omvärlden att beväpna rebellerna i Libyen och erkänna deras nationella övergångsråd som Libyens legitima företrädare. McCain, som var Republikanernas presidentkandidat i valet 2008, besökte rebellfästet Benghazi och träffade rebelledare där. Han avfärdade farhågor för att islamister skulle ha infiltrerat rebellernas skuggregering i östra Libyen.

– Jag har träffat dessa stora krigare och de är inte al-Qaida. Tvärtom så är de libyska patrioter som vill befria sitt land. Vi bör hjälpa dem att göra det, sade McCain.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons