Annons
Nyheter

Kings dotter: USA kan inte hantera sanningen

I ett USA där hård invandringsretorik och sammandrabbningar med rasistiska förtecken är vardag är medborgarrättsrörelsens arbete långt från avslutat. - I detta nu slåss vi emot försök att tysta väljare.(TT)
Publicerad 6 oktober 2018

Hon var bara fem år gammal när hennes far sköts ihjäl, den där ödesdigra dagen i Memphis i Tennessee 1968. Trots att de personliga minnena av honom är få arbetar Bernice King dagligen med faderns ickevåldsfilosofi, när hon leder utbildningar och arbetet på The King Center i Atlanta i Georgia.

””

Dåligt på sanning

Annons

Den i USA i dag så infekterade invandringsfrågan vittnar enligt Bernice King om att systematisk och institutionaliserad rasism lever kvar i hennes hemland. Hon drar en parallell till den polisbrutalitet som många företrädare för 1950- och 1960-talets medborgarrättsrörelse utsattes för.

””

TT: Och USA har heller inte gjort upp med sin historia av slaveri?

””

TT: Hur ser du på landets styre?

””

Nästa generation

Bernice King applåderar dock gräsrotsrörelsen Black Lives Matter (ungefär Svarta liv har betydelse), som bland annat har organiserat protester mot våld gentemot svarta, för deras oförtrutna arbete med att sätta frågan om rasism i fokus.

””

Bernice King, som besöker Sverige i samband med en utställning om fredspristagaren Martin Luther King på Nobelmuseet, ger ett eftertänksamt och slutet intryck och blir snabbt filosofisk. Hon betonar att dagens tekniska och vetenskapliga utveckling är snabb, men att mänskligheten släpar efter när det gäller moral och etiska ställningstaganden. Hennes far skulle inte vara chockerad, men sannolikt besviken, över dagens värld om han såg den, tror hon.

Flera stormar

Genom åren har det stormat en del kring Bernice King. Liksom sina föräldrar har hon suttit i fängelse för sin aktivism, som den gången då hon demonstrerade mot apartheid utanför Sydafrikas ambassad. Hon har också haft dispyter med sina syskon om huruvida The King Center skulle säljas samt med den kristna organisationen Southern Christian Leadership Conference som hon - liksom sin far och bror - valdes till ledare för.

King skapade också stora rubriker när hon 2005 demonstrerade mot samkönade äktenskap, vilket många bedömare ansåg gick tvärs emot medborgarrättsrörelsens ideal om alla människors lika värde. Tio år senare gav hon dock sitt stöd till det HD-beslut som legaliserade giftermål för homosexuella.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons