Annons
Nyheter

Kinesiskt nyår i apans tecken

Natten till måndag börjar apans år, enligt kinesisk astrologi kreativitetens och uppfinningsrikedomens år. Oavsett om du ska skaffa barn, börja på nytt jobb, eller plugga så förväntningarna på 2016 stora. - Getens år (2015) ska man inte skaffa barn, de blir skrikiga och jobbiga.(TT)
Publicerad 7 februari 2016
””

Han bor med sin fru i Shanghai och passar på att njuta av lugnet i 15-miljonersstaden som på nyåret är nästa tom. Enligt honom är högtiden ett tillfälle att träffa farmor och äta sin frus goda mat. I år börjar han nytt jobb och kanske är det dags att skaffa barn också, resonerar han.

Han är en av tre kineser som TT och nyhetsbyrån Reuters pratat apans år och framtiden med.

Annons

Struntar i nyår

En annan är Fan Fu som arbetar på ett bygge i Hebei och är en av landets miljontals migrantarbetare. Tillsammans med ett tjugotal kollegor struntar han i år att åka hem över den sju dagar långa ledigheten och ockuperar istället sin arbetsgivares kontor. Skälet är att de inte fått någon lön och att åka hem till familjen utan pengar är för många en stor skam.

””

Problemen med obetalda löner anses så stora att regeringen innan det kinesiska nyåret uppmanade lokala myndigheter att övervaka att migrantarbetarna får betalt, rapporterar statliga Arbetarbladet.

Det samtidigt, som minst sju aktivister som kämpar för arbetares rättigheter i början av året greps i Guangdong i södra Kina, enligt Reuters.

Flitets lampa

I ett pojkrum i utkanten av Peking sitter 17-årige Ma Tianyi och pluggar kinesiska. Det är hans sämsta ämne berättar han för TT, och han måste därför plugga extra hårt. Tolv timmar om dagen studerar han, veckans alla dagar. Det är viktigt för snart är det dags för Gaokao, ett centralprov som avgör vilket universitet du blir antagen till. Proven ges i olika former, redan från småskoleåldern, och är helt avgörande för hur livet ter sig.

På nyårsafton får Ma Tianyi dock vara ledig en stund, för då är det dags för årets TV-höjdpunkt - den stora nyårsgalan på statliga CCTV.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons