Annons
Nyheter

Kandiderande Clinton hyllar Parks

Hon var inte den förste, men när Rosa Parks vägrade lämna sin bussplats för en vit person i Montgomery i Alabama fick de svartas frihetskamp full kraft. På dagen 60 år senare hyllas hon av presidentkandidat Hillary Clinton.(TT)
Publicerad 1 december 2015

Flera gånger tidigare hade svarta vägrat att följa de segregerande lagarna i den amerikanska delstaten. Men tiden för den massiva vågen för medborgarrätt var inte mogen förrän Parks vägrade att ge upp sin rätt på bussen i centrala Montgomery en tidig kväll den 1 december 1955.

Chauffören tillkallade polis. Hon greps. Gnistan tändes. Massrörelsen sattes i rullning och ett år senare förbjöd USA:s hösta domstol segregation på allmänna transportmedel.

Annons

Den politiskt aktiva Sparks var inte ensam. En ung, nyinflyttad pastor vid namn Martin Luther King var aktiv i de svartas bojkott av bussarna tillsammans med medborgarrättsrörelsen Advancement of Colored People (NAACP).

Bojkotten varade över 380 dagar, och blev början på en medborgarrättskamp för de svartas rätt som kom att förändra USA i grunden. Och det är de svartas civilrättsliga rörelse som demokraten och presidentkandidaten Hillary Clinton visar sin respekt för på tisdagen.

Själv skrev Sparks i sina memoarer: "Många har sagt att jag inte gav upp min plats för att jag var trött. De tror att jag var gammal. Det stämmer inte. Jag var 42. Nej, jag var bara trött på att ge upp."

TT

Annons
Annons
Annons
Annons