Annons
Nyheter

Kamp om talmansposten i USA

Kampen om talmansposten i USA:s representanthus är nära ett avgörande. Men Kalifornienrepublikanen Kevin McCarthy, som setts som självklar arvtagare till avgående John Boehner, utmanas av mer konservativa krafter.(TT)
Publicerad 8 oktober 2015

Republikanerna i representanthuset möts under torsdagen bakom stängda dörrar för att enas om en kandidat till talmansvalet som hålls den 29 oktober. Eftersom Republikanerna har majoriteten i kammaren är det sannolikt att partiets kandidat blir talman.

Nytt blod

Annons

Omedelbart efter att den pressade Boehner meddelade sin avgång i slutet av september pekades hans andreman, majoritetsledare Kevin McCarthy, ut som efterträdare. Men frågan är om McCarthy har tillräckligt med stöd. En konservativ falang inom republikanerna drar åt ett annat håll och uppges vara ute efter "nytt blod", rapporterar nyhetsbyrån AFP. Gruppen, kallad frihets-utskottet, kan sannolikt inte piska upp tillräckligt stort stöd för att få "sin" kandidat, den tämligen okände kongressledamoten Daniel Webster från Florida vald. Men de kan splittra Republikanerna och möjligen göra så att Kevin McCarthy inte får de 218 röster som krävs den 29 oktober. Från Demokraterna finns inga tecken på att vilja rösta på honom.

En annan stark kandidat som utmanar McCarthy är Utahrepublikanen Jason Chaffetz, som själv säger att han är skulle vara ett mer lämpligt alternativ. Samtidigt har McCarthy fått stöd från flera inflytelserika personer, däribland den förre vicepresidentkandidaten Paul Ryan.

Polariserat

Boehner avgång skedde i ljuset av att kongressen blivit allt mer polariserad och samarbetsklimatet hårdare. Demokraterna, med president Barack Obama i spetsen, anser att han varit svår att arbeta med. Konservativa ledamöter inom det egna partiet menar att Boehner vikt sig i viktiga frågor som exempelvis avtalet om Irans kärnenergi, budgeten och den ständigt omdebatterade abortfrågan.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons