Annons
Nyheter

Bouteflika avgår inom kort

Algeriets president Abdelaziz Bouteflika kommer att lämna sin post efter 20 år vid makten. Han avgår innan hans mandatperiod tar slut den 28 april och ska fram tills dess "säkerställa" att landet kan hantera en övergångsperiod, meddelar presidentkansliet.(TT)
Publicerad 1 april 2019

Bouteflikas innevarande mandat tar slut den 28 april - exakt 20 år och en dag efter att han kom till makten i Algeriet. Men efter de omfattande protester som skakat landet står det nu klart att han kommer att avgå innan dess, enligt ett officiellt besked från presidentkansliet.

Det framgår inte exakt när den 82-årige presidenten lämnar in sitt formella avsked, men innan dess kommer han att "vidta åtgärder för att säkerställa att statliga institutioner fortsätter att fungera under övergångsperioden", lyder meddelandet, som bland andra nyhetsbyrån APS och tv-kanalen Ennahar vidareförmedlar.

Annons

Militären svängde

Förra veckan tog arméchefen Ahmad Gaid Salah - som står i täten för det militära etablissemang som länge stått bakom Bouteflika - initiativ till att avsätta presidenten, då med hänvisning till en paragraf i grundlagen som säger att en president som inte längre är i stånd att utföra sina åtaganden kan avsättas. En sådan process kräver dock beslut med två tredjedelars majoritet i parlamentets kamrar.

När Bouteflika väl avgått stipulerar grundlagen att Abdelkader Bensalah, talman i det algeriska parlamentets övre kammare, tar över tillfälligt tills dess ett nytt val hålls.

Protesterna mot president Bouteflika tog fart i februari då han meddelade att han skulle ställa upp för en femte mandatperiod. När missnöjet växte backade Bouteflika och hans kandidatur drogs tillbaka, men samtidigt sköts det planerade valet på framtiden, vilket ledde till att protesterna fortsatte med ny kraft.

Behålla greppet?

Oppositionen har tolkat Ahmad Gaid Salahs utspel om att avsätta presidenten som ett sätt för makteliten att behålla greppet om landet genom att offra den som från början gav upphov till protesterna. Protesterna har på senare tid kommit att omfatta krav på att även militärledningen och regeringen avgår.

På söndagen gjordes flera rockader i den algeriska regeringen, enligt officiella uppgifter på president Bouteflikas initiativ. I den nyformerade övergångsregeringen sitter arméchefen Ahmad Gaid Salah dock kvar på sin post som vice försvarsminister.

Abdelaziz Bouteflika är delvis förlamad efter en stroke 2013. Sedan dess har han bara synts offentligt vid ett fåtal tillfällen och då sittandes i rullstol. Många har ifrågasatt om han över huvud taget kan kommunicera och några har spekulerat i att han är död.

Sju pass indragna

Algeriska åklagare har vid sidan av detta offentliggjort en rad nya korruptionsanklagelser mot affärsmän, rapporterar AFP och Reuters. Enligt Ennahar har myndigheterna därmed också dragit in passen för sju personer.

Annons

Det följer på gripandet av den framstående affärsmannen Ali Haddad, som anses vara del av Abdelaziz Bouteflikas närmaste krets. I samband med att han greps meddelade myndigheterna att alla resor med privatflygplan stoppas under april månad.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons