Annons
Nyheter

Jemen: Stockholmsprocessen på väg att rasa

Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt befarar en snar kollaps för fredsprocessen i hamnstaden al-Hudaydah i Jemen. Senast i torsdags dödades fem barn i en attack, enligt Unicef.(TT)
Publicerad 3 mars 2019

Staden är en livlina för miljoner människor som hotas av svält och annat lidande, om inte införsel av livsmedel och förnödenheter kan säkras.

I december ledde konsultationer utanför Rimbo norr om Stockholm mellan Huthirebellerna och regeringssidan till en överenskommelse om eldupphör och tillbakadragande av trupper. Men trots att våldet minskat mycket kring rebellkontrollerade al-Hudaydah synes en fungerande lösning fjärran.

Annons

"Vi är nu inne på sista chansen för Stockholmsfredsprocessen", skriver Jeremy Hunt i ett uttalande från ett besök i Jemen.

"Processen kan vara död inom veckor om vi inte ser till att båda sidor står upp för sina åtaganden i Stockholm."

I torsdags dödades fem barn i en attack när de lekte i sitt hem i närheten av al-Hudaydah, uppger FN:s barnfond Unicef. Detta trots att eldupphör ska råda i landet. Vem som utfört attacken eller hur det gick till framkommer inte.

"Varje dag dödas eller skadas åtta barn i någon av de 31 aktiva konfliktzonerna i landet", skriver Unicef-chefen Henrietta Fore i ett uttalande.

Jemen plågas sedan 2014 av en våldsam konflikt mellan de shiitiska Huthirebellerna och president Abd Rabbu Mansur Hadis styrkor. En saudiskledd allians gick in i kriget i mars 2015, till stöd för regeringssidan. Runt 100 000 människor, majoriteten civila, har dödats och fler än 60 000 skadats sedan dess, enligt världshälsoorganisationen WHO.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons