Annons
Nyheter

Japansk sektledare avrättad

Shoko Asahara, ledare för domedagssekten Aum Shinrikyo som genomförde en dödlig sarinattack i Tokyos tunnelbana 1995, har avrättats. Vid tunnelbaneattacken omkom minst tolv personer och tusentals skadades. Sektledaren dömdes 2004 till döden.(TT)
Publicerad 6 juli 2018

Asahara, född Chizuo Matsumoto, var den förste att hängas för attacken. Ytterligare sex sektmedlemmar avrättades också under fredagen och ännu fler väntar på att deras dödsstraff ska verkställas. Avrättningarna har inväntat alla överklaganden, men tidigare i år var alla processer klara.

Sekten Aum Shinrikyo bildades på 1980-talet och blandar buddhistiska och hinduiska läror med domedagsprofetior. Attacken mot Tokyos tunnelbana den 20 mars 1995 lamslog den japanska huvudstaden och gjorde sekten ökänd världen över.

Annons

Panik i tunnelbanan

Sarin, en nervgas som ursprungligen tagits fram av nazisterna, släpptes ut i flytande form i fem vagnar på olika platser i tunnelbanenätverket mitt under morgonrusning. Först spreds en lukt som påminner om den från lösningsmedel, men snart började pendlarna hosta okontrollerat, berättar Sakae Ito, som reste på den fullpackade Hibiya-linjen den dagen.

””

Polisen gick ut med en varning vid 8-tiden och paniken spreds snabbt - tunnelbaneanställda skrek på folk att evakuera och människor låg i kramper på vagnsgolven.

Japanska försvaret kallades in, iförda skyddskläder och gasmasker tog man sig ner i tunnelbanesystemet för att hjälpa skadade.

Japanska myndigheter hade redan före attacken oroats av domedagssekten och nu stormades dess huvudkontor. Asahara och flera andra sektmedlemmar greps.

Sekten finns kvar

En långdragen rättegång följde där Asahara regelbundet levererade svamliga och osammanhängande monologer på både engelska och japanska. Till slut dömdes han tillsammans med tolv andra sektmedlemmar till döden.

Sekten Aum Shinrikyo finns kvar men bytte år 2000 namn till Aleph. Samma år tog man officiellt avstånd från Asahara, men experter menar att han fortfarande har inflytande över en del medlemmar. Bland annat används inspelningar med honom vid meditation.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons