Annons
Nyheter

Jämställt parlament avlägset för britterna

De är fortfarande i minoritet, men efter nyvalet tar rekordmånga kvinnor plats i parlamentet i Storbritannien. Men det går alldeles för långsamt framåt, anser kritiker.(TT)
Publicerad 10 juni 2017

"Vi rör oss framåt i snigelfart och det går pinsamt långsamt", säger Sam Smethers, chef vid kvinnorättsorganisationen Fawcett Society, i ett uttalande.

Ökningen är nämligen inte stor - antalet kvinnor i parlamentet går från 191 till 200 efter nyvalet.

Annons

Nu blir en knapp tredjedel av de 650 ledamöterna kvinnor, men andelen varierar stort mellan de olika partierna. För premiärminister Theresa Mays konservativa Tories har 21 procent kvinnor tagit plats i parlamentet, medan socialdemokratiska Labour - lett av Jeremy Corbyn - har 45 procent, enligt BBC.

Dröja länge

Efter förra valet, då med 191 kvinnor i parlamentet, rankades Storbritannien på 46:e plats i världen när det gäller andelen kvinnor i den lagstiftande församlingen.

"Om Storbritannien bara förbättrar sig så här mycket vid varje val kommer det att dröja till 2062 innan vi har en jämställd fördelning i parlamentet", säger Sam Smethers.

Rekordmånga öppet homo- och bisexuella personer röstades in i parlamentet - 40 ledamöter.

””

I blåsväder

Beskedet att May kommer att bilda regering med stöd av nordirländska DUP ledde till ledsna miner bland organisationer som kämpar för kvinnors och hbtq-personer rättigheter.

DUP har slagits för att behålla hårda restriktioner kring abort och är emot att personer av samma kön gifter sig.

Flera DUP-representanter har råkat i blåsväder efter homofobiska kommentarer. 2015 avgick Nordirlands hälsominister Jim Wells efter ett uttalande om äktenskap mellan personer av samma kön.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons