Annons
Nyheter

Italiens och Frankrikes relation gnisslar

Det diplomatiska ordkriget mellan Italien och Frankrike trappas upp. Italien förväntar sig en ursäkt efter att ha beskyllts för oansvarighet mitt i migrationskrisen. Annars kan ett toppmöte vara i fara.(TT)
Publicerad 13 juni 2018

Italien och Frankrike har hamnat i bråk om migranter. Det resulterade i att den italienske finansministern Giovanni Tria var nära att ställa in mötet med sin franske motsvarighet Bruno Le Maire. Tria ändrade sig dock och i skrivande stund ser det ut som om mötet ska äga rum som planerat.

Gjuter olja på vågorna

Annons

Den franske ambassadören i Italien har kallats till samtal efter att president Emmanuel Macron anklagat Italien för "cynism och oansvarighet". Detta sedan landet vägrat att ta emot räddningsfartyget Aquarius och dess 629 passagerare.

””

Annars kan fredagens möte mellan Conte och Macron ställas in, hotar Italien.

Frankrike försöker å sin sida att gjuta olja på vågorna. Frankrike förbinder sig till "dialog och samarbete" och säger sig vara "fullt medvetet" om det stora tryck som Italien utsätts för när det gäller de migranter och flyktingar som anländer till Medelhavet från Afrika. Det uppger en talesperson vid det franska utrikesdepartementet på tisdagen, enligt AFP.

Medtagna och stressade

Fartyget Aquarius har fått klartecken från Spanien, att få gå i land i Valencia. Men färden dit tar minst fyra till fem dagar. Bland andra FN:s flyktingkommissariat UNHCR har riktat kritik mot Italien och Malta för att de har vägrat att ta emot fartyget, trots att de är de närmaste länderna.

Passagerarna är medtagna och stressade, enligt Läkare utan gränser. Hjälporganisationen har tillsammans med den europeiska räddningsorganisationen SOS Méditerranée utfört räddningsaktioner med Aquarius på Medelhavet sedan 2016.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons