Annons
Nyheter

Italien avhyser flera migranter

Italien har avhyst hundratals migranter från en anläggning som kommit att byggas upp till något som liknar en kåkstad, i Calabria i södra Italien. Det uppgav Matteo Salvini, inrikesminister i Italien och ledare för högerpopulistiska partiet Lega på onsdagen. - Som utlovat (. .(TT)
Publicerad 6 mars 2019

Det uppgav Matteo Salvini, inrikesminister i Italien och ledare för högerpopulistiska partiet Lega på onsdagen.

””

I närområden arbetar hundratals migranter utan kontrakt, främst hos lokala bönder för en liten summa pengar. Många av dem lämnade anläggningen och sina jobb efter ministerns besked.

Annons

Salvini meddelade å sin sida att han lovar att placera migranterna på ett mottagningscenter. Men flera uppgav för italienska medier att de fortfarande inte visste var de skulle placeras och många oroas över att de kommer att bli placerade långt ifrån sina arbetsplatser.

Bränder orsakar dödsfall

Efter att en 29-årig man hittats död i en husvagn i februari, efter att en brand brutit ut, meddelade Italiens regering att man kommer vidta åtgärder och ta bort anläggningen där flera migranter bosatt sig.

Under det senaste året har fyra migranter dött i området till följd av anlagda bränder eller oavsiktliga bränder som orsakats av försök att värma upp anläggningen, enligt en italiensk människorättsorganisation. Uppemot 5 000 migranter har bott i området de senaste åren.

Kritik mot lägren

2010 kritiserade Läkare Utan Gränser området i södra Italien där flera migranter bosatt sig. De menade att levnadsförhållanden på många anläggningar där migranter bor i olika delar av Italien var värre än på vissa flyktingläger i Afrika.

Under 2018 fortsatte antalet migranter som försöker ta sig till Europa att minska enligt EU:s kust- och gränsbevakningspolis Frontex. Däremot försöker fortfarande tusentals att årligen företa den farliga resan över Medelhavet på flykt till följd av fattigdom och konflikter främst i Afrika och Mellanöstern.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons