Annons
Nyheter

Islamistisk extremism i Europa sedan 2015

Terrorrörelsen IS har tagit på sig terrordådet i London då sju personer dödades av tre angripare som sedan sköts ihjäl av polis. Här är de dödliga terrordåd i Europa sedan 2015 som kopplats till islamistisk extremism. Frankrike(TT)
Publicerad 5 juni 2017

Frankrike

I Frankrike har 238 människor dödats i flera mindre och större dåd sedan tidigt 2015.

Annons

I januari dödar två bröder som kopplas till terrorgruppen al-Qaida 12 människor på satirtidningen Charlie Hebdo i Paris. Dagen efter dödas en polis av en man kopplad till IS. Han tar även gisslan i en affär och dödar fyra människor.

I november samma år attackeras flera platser - bland annat konsertlokalen Bataclan och arenan Stade de France - av självmordsbombare, och 130 människor dödas. IS tar på sig ansvaret.

I juli 2016 kör en man en lastbil genom folkmassorna på strandpromenaden i Nice, och dödar 86 människor. Även då tar IS på sig dådet.

Bryssel

I mars 2016 sker flera självmordsattacker i Bryssel, och 32 människor dödas på flygplatsen och vid en tunnelbanestation i närheten av EU:s högkvarter.

I augusti samma år attackeras och skadas två poliser i staden Charleroi. Angriparen skjuts till döds. IS tar på sig dådet.

Storbritannien

Fem människor dödas i mars 2017 när en man kör på fotgängare på Westminster Bridge i London. Sedan hugger han ihjäl en polis utanför parlamentet. Angriparen dödas av polis.

Den 22 maj dödas 22 människor, varav flera barn, i samband med en självmordsattack vid popstjärnan Ariana Grandes konsert i Manchester. IS tar på sig ansvaret.

Tyskland

Annons

I december 2016 tar en man en lastbil och kör den genom en folkmassa på en julmarknad i Berlin. 12 människor dödas. Mannen skjuts till döds i Italien fyra dagar senare. IS tar på sig ansvaret för attacken.

Sommaren före hade IS tagit på sig två attacker under samma vecka i juli, en attack på ett tåg där människor skadades och en attack där en man sprängde sig till döds på en festival och skadade flera andra.

Sverige

I april 2017 stjäl Rakhmat Akilov en lastbil i centrala Stockholm och mejar ner människor på Drottninggatan. Fem människor dödas, bland annat en 11-årig flicka. Uppgifter finns om att Rakilov hade kopplingar till IS.

Danmark

I februari 2015 öppnar en man eld mot kulturhuset Krudttønden där det pågår ett debattmöte om yttrandefrihet. Svenske konstnären Lars Vilks är en av deltagarna. En person dödas, och två poliser skadas. Samme man skjuter senare ihjäl en vakt utanför en synagoga. Gärningsmannen dödas av polis.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons