Annons
Nyheter

IS tar på sig dåd med al-Qaida-signum

Terrorrörelsen IS påstår sig ligga bakom massmordet i Dhaka i Bangladesh. Men dådet bär inte gruppens signum, enligt terrorforskaren Hans Brun. - Mycket pekar på att gärningsmännen är väldigt influerade av al-Qaida.(TT)
Publicerad 2 juli 2016

En amerikansk regeringskälla uppger för Reuters att det nu finns misstankar om att IS ligger bakom attacken mot en restaurang i huvudstaden, då 22 människor mördades. Och IS har publicerat bilder på vad som påstås vara flera av de terrorister som genomförde dådet, enligt organisationen Site, som övervakar extremistgruppers aktivitet på nätet.

””

Sorterade gisslan

Annons

Det som motsäger att IS skulle ligga bakom dådet är sättet det utförts på. Vittnen som överlevde massakern har berättat att muslimer sorterades ut ur gruppen av gisslan före morden.

””

IS styrs, till skillnad från al-Qaida, av en teologisk princip - takfir - som innebär att "icke renläriga" muslimer kan dödas tillsammans med ickemuslimer, enligt Hans Brun.

””

Skilda sympatier

Den bangladeshiska regeringen har hävdat att IS inte är aktivt i landet, trots att terrorrörelsen påstått sig ligga bakom en rad mord. Att terrorgruppen al-Qaida, som IS en gång bröt sig loss ur, är verksam i landet finns det däremot belägg för sedan 1990-talet.

Det är dock tänkbart att gruppen som utförde attentatet i Dhaka bestod av terrorister, där vissa hade sympatier med IS och andra till al-Qaida, säger Hans Brun.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons