Annons
Nyheter

Fem avrättade efter dådet i Bagdad

Fem personer har avrättats i Irak i kölvattnet av självmordsdådet i Bagdad i söndags. Fler än 200 människor dödades i attentatet, årets hittills dödligaste i Iraks huvudstad. Landssorg råder.(TT)
Publicerad 4 juli 2016

Fler än 200 människor dödades i attentatet, årets hittills dödligaste i Iraks huvudstad. Landssorg råder.

I ett uttalande från justitiedepartementet på måndagen kopplas avrättningarna av fem fångar till terrorn, men inga detaljer lämnas.

Annons

Det var tidigt i söndags som en lastbil fylld med sprängämnen exploderade i ett shoppingområde i stadsdelen Karrada, där mängder av människor var och handlade inför slutet på fastemånaden ramadan. Den sunnimuslimska extremiströrelsen Islamiska staten (IS) har tagit på sig dådet, enligt nyhetsbyrån AFP.

Det väntas ta flera dagar att få fram alla offren ur rasmassorna.

Iraks premiärminister Haider al-Abadi utlyste tre dagars landssorg när han besökte platsen för självmordsdådet, och han har lovat att straffa förövarna. Han har även beordrat förändringar i säkerhetsarbetet i huvudstaden.

Attentatet skedde en vecka efter det att irakiska säkerhetsstyrkor återtog staden al-Falluja från IS. Mosul är nu den enda staden i Irak som fortfarande kontrolleras av extremiströrelsen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons