Annons
Nyheter

Iowa startar jakten på Vita huset

Efter månader av debatter och valmöten är det dags. Nu inleds den första omgången av den amerikanska primärvalssäsongen med nomineringsmöten i Iowa. Nomineringsmötena runt om i Iowa startar klockan två på natten svensk tid.(TT)
Publicerad 2 februari 2016

Nomineringsmötena runt om i Iowa startar klockan två på natten svensk tid. Då har aspiranterna avverkat cirka 1 500 kampanjmöten och hamrat in sina budskap genom mer än 60 000 reklaminslag i tv.

Enligt de sista opinionsmätningarna inför de hett emotsedda nomineringsmötena leder fastighetsmiljardären Donald Trump och förra utrikesministern Hillary Clinton på den republikanska respektive demokratiska sidan. Men det är knappt. Den demokratiske socialisten och Vermontsenatorn Bernie Sanders är hack i häl efter Clinton. Och Trump har en svår motståndare i Texassenatorn Ted Cruz.

””
Annons

Det är även intressant vem som blir tvåa och trea, vilket stärker dessa kandidater inför nästa premiärvalsomgång.

Historiskt har deltagarna i nomineringsmötena i Iowa ofta gett flest röster åt dem som slutligen blir partiernas presidentkandidater. 2008 segrade exempelvis den då relativt okände Illinoissenatorn Barack Obama över betydligt mer etablerade Hillary Clinton.

Clinton själv är lugn, säger hon till CNN några timmar innan det hela ska starta.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons