Annons
Nyheter

Svårt rädda instängda pojkar - mer regn hotar

Pojkarna som saknats i ett översvämmat thailändskt grottsystem är återfunna efter nio dygn. Men den svåraste delen av räddningsoperationen - att få ut dem - ser ut att bli en kamp mot klockan och de hotande monsunregnen. Att rädda pojkarna som är fast i en av grottorna kan bli komplicerat.(TT)
Publicerad 3 juli 2018

Att rädda pojkarna som är fast i en av grottorna kan bli komplicerat. Nu skickar man in mat som ska räcka i fyra månader, i fall inget av alternativen som står till buds för att få ut dem snabbt fungerar.

””

Målet snabb evakuering

Annons

Målet är att få ut de tolv pojkarna och deras fotbollstränare så fort som möjligt, enligt provinsguvernör Passakorn Boonyarat.

””

En telefonlinje kommer att dras till grottan så att barnen kan få tala med sina anhöriga. En grupp av erfarna dykare från Thailands marinkår, bland dem en läkare, har anslutit sig till dem.

Alternativet att låta pojkarna återhämta sig och sedan lära dem att dyka så att de kan simma ut ur grottan är riskabel. De är inga erfarna dykare och är dessutom fysiskt utmattade. Monsunperioden är på väg att intensifieras och mer regn skulle försvåra insatsen ytterligare.

För en van dykare från marinens specialförband tar det omkring sex timmar att navigera sig ut genom den bitvis trånga, långa och vindlande passagen. Risken för att drabbas av panik, en olycka och att drunkna är stor för en ung, oerfaren och rädd dykare.

Monsunregnen hotar

Om det visar sig omöjligt för pojkarna att dyka ut ur grottsystemet, finns en chans att borra ett hål in till grottan och evakuera den. Räddningsarbetarna har i dagar letat efter möjliga öppningar och försökt borra djupare, men det finns ännu inget som tyder på att man hittat en väg in till grottan där pojkarna befinner sig.

Det säkraste alternativet, att vänta tills det går att lämna grottan till fots, hänger på om vattnet sjunker. Men väderprognoserna spår mer regn, och om grottorna vattenfylls kan det ta månader innan det sjunker undan igen.

Håller humöret uppe

Pojkarna och deras tränare hittades på måndagen. De är utmagrade och svaga, men mår psykiskt bra tack vare att tränaren lyckats hålla ihop gruppen, enligt en av de brittiska dykarna som hittade dem.

Thailändare över hela landet jublar över upptäckten.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons