Annons
Nyheter

En femte pojke räddad från grottan

En femte pojke har räddats ur Tham Luang-grottan, uppger en talesman för thailändska flottan. Strax innan berättade ett ögonvittne för Reuters att en person burits på bår från grottmynningen till en ambulans.(TT)
Publicerad 9 juli 2018

Evakueringen började vid elvatiden på förmiddagen, lokal tid. Åtta pojkar och tränaren var då kvar i grottan. Chefen för insatsen, Narongsak Osottanakorn, sa att mer personal än dagen innan skulle sättas in, och att det förmodligen skulle gå snabbare än vid söndagens operation.

””

Danske dykaren berättar

Annons

Den danske dykaren Ivan Karadzic som deltog i räddningen av de första fyra pojkarna, säger att dykarna räknar med att rädda ytterligare fyra-fem pojkar under måndagen och de resterande under tisdagen.

Han berättar om gårdens förberedelser.

””
””

"Såg skrämda ut"

Ivan Karadzic stod på sin post halvvägs in i den fem kilometer långa sträckan för att byta ut syrgastuber när de tagit slut. De fyra pojkarna som räddades under söndagen var utrustade med heltäckande våtdräkter och masker som gav dem luft.

””
””

Får inte träffa föräldrar

Karadzic, som till vardags driver ett dykföretag på den thailändska ön Koh Tao, kommer dock att vara ledig under dagen.

””

Tidigt på morgonen anlände ambulanser till ingången till grottan, men journalister och andra intresserade har motats bort från området och kan inte se vad som händer på plats.

””

De fyra pojkarna som räddades i går har ännu inte fått träffa sina föräldrar eftersom läkarna oroar sig för att pojkarna har dragit på sig infektioner under vistelsen. Läkarna kommer dock att ta ställning till om föräldrarna kan få träffa pojkarna genom att hålla sig på avstånd, eller se dem genom en glasruta.

Regn hotar insatsen

Fortsatt regn hotar insatsen eftersom regnvattnet kan översvämma grottorna i norra Thailand.

Annons

Barnen, som är 11-16 år gamla, och deras tränare sitter fast i grottkomplexet sedan den 23 juni. Efter nio dagar hittades de av brittiska dykare. Det är genom vindlande grottgångar under vatten och översvämmade kamrar som experter på just grottdykning hämtar ut de unga fotbollsspelarna.

Elon Musk, vd för Tesla, har skickat en miniubåt i barnstorlek som bör komma fram till Thailand under måndagen, skriver han på Twitter. I videoklipp syns dykare testa ubåten i ett smalt utrymme i en bassäng.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons