Annons
Nyheter

Taliban-vapenvila väcker fredshopp

Talibanerna i Afghanistan har för första gången sedan 2001 utlyst vapenvila under den stora högtiden id al-fitr. Men bara timmarna före beskedet skördades tiotals dödsoffer. Och fastän vapenvilan bara ska gälla i tre dagar hoppas presidentkansliet nu på fred.(TT)
Publicerad 9 juni 2018

Vapenvilan kring id al-fitr, som äger rum i slutet av nästa vecka och avslutar den muslimska fastemånaden, gäller gentemot regeringsstyrkorna men omfattar inte utländska styrkor, enligt talibanerna.

I ett uttalande välkomnas beskedet av presidentkansliet i Kabul, som hoppas att vapenvilan kan leda till "varaktig fred".

Annons

Bara några timmar tidigare ägde två dödliga attacker rum som myndigheterna tillskriver talibanerna: En mot regeringsstyrkor i Herat i väster med 17 dödade soldater, och en mot poliser i Kunduz i norr, med 19 dödsoffer.

VIllkorslöst uppehåll

Talibanernas utfärdade vapenvila kan ses som ett svar på att president Ashraf Ghani i torsdags meddelade att afghanska styrkor gör ett "villkorslöst" uppehåll i striderna mot gerillarörelsen under id al-fitr och fram till den 20 juni. Regeringsstyrkornas eldupphör gäller samtidigt inte i förhållande till andra väpnade rörelser såsom Islamiska staten.

Ghanis beslut följde i sin tur på ett möte med muslimska skriftlärda som utfärdade en fatwa, ett påbud, mot självmordsdåd. De rekommenderade också en vapenvila.

Svårt besegra

De afghanska styrkorna anser att talibanerna har drabbats hårt av utökade amerikanska bombningar det senaste året, med syfte att tvinga rörelsen till förhandlingsbordet. Talibanerna finns dock i stora delar av landet. Eftersom de utländska styrkorna har minskat i antal från 140 000 2014 till cirka 15 600 i dag tycks hoppet att helt besegra talibanerna litet.

Den ökänt hårdföra gerillan, som styrde Afghanistan 1996-2001, vill störta regeringen och återinföra islamisk lag.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons