Annons
Nyheter

Högerkoalition valsegrare i Portugal

Portugals premiärminister Pedro Passos Coelho säger att han är redo att bilda en ny regering efter att högerkoalitionen Portugal à Frente (PAF) fått flest röster i söndagens parlamentsval.(TT)
Publicerad 5 oktober 2015

Trots utbredd kritik mot den bistra ekonomiska linjen sedan maktövertagandet 2011 får högerkoalitionen PAF - som inbegriper partierna PPD/PSD och CDS-PP - 38,6 procent av rösterna enligt de preliminära resultaten. Socialistpartiet (PS) når upp till 32,4 procent.

Oppositionsledaren Antonio Costa var snabb med att erkänna sig besegrad.

””
Annons

Men regeringskoalitionen tappar jämfört med förra valet och förlorar sin majoritet av platserna i parlamentet. En ny borgerlig regering med Passos Coelho som regeringschef innebär att Portugal, som Sverige, får en minoritetsregering.

Valdeltagandet har sjunkit i portugisiska val sedan demokratin infördes 1974. Bara drygt 56 procent av väljarna gick till vallokalerna på söndagen och lade sin röst. Väljarapati efter flera svåra krisår, samt regnväder och fotbollsmatcher på valsöndagen, bidrog till ointresset.

Premiärminister Pedro Passos Coelho, röstade i en förort till Lissabon. Han medgav för nyhetsbyrån AFP att de senaste fyra åren har varit tuffa för portugiserna, med stora uppoffringar, men att han är övertygad om att politiken varit den rätta.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons