Annons
Nyheter

Ännu en hiv-smittad man friskförklarad

En hiv-positiv man i Storbritannien har blivit den andre kände personen att bli friskförklarad. Nu ökar hoppet om att i framtiden kunna bota sjukdomen. Nästan exakt tio år efter amerikanen Timothy Brown blev den första någonsin att friskförklaras från sin hiv-smitta kommer genombrott nummer två.(TT)
Publicerad 5 mars 2019

Nästan exakt tio år efter amerikanen Timothy Brown blev den första någonsin att friskförklaras från sin hiv-smitta kommer genombrott nummer två.

Den så kallade Londonpatienten genomgick för tre år sedan en benmärgstransplantation där han fick benmärg från en hiv-resistent person. För 18 månader sedan slutade han medicineras och sedan dess har läkare inte kunnat finna något spår av hiv-viruset i hans kropp.

””
Annons

Fördröjer skadan

Omkring 37 miljoner människor lever i dag med hiv men bara 59 procent får den antiretrovirala medicinering som fördröjer skadan som hiv orsakar på immunsystemet och minskar risken för aids.

Tillfrisknandet innebär inte att ett botemedel mot hiv har hittats utan ses snarare som ett bevis på att vetenskapen en dag kan komma att bota sjukdomen, enligt studien.

””

Londonpatienten hiv-smittades 2003 och diagnostiserades även med cancersjukdomen Hodgkins lymfom. 2016 genomgick han en benmärgstransplantation, vilket Ravindra Gupta beskriver som hans sista chans att överleva. Donatorn hade en genetisk mutation i den så kallade CCR5-genen, som medför att hiv-viruset inte kommer in i cellerna.

Farligt och smärtsamt

Det är oklart om mutationen i CCR5 är den enda nyckeln till att hitta botemedel för hiv, men såväl Londonpatienten som Timothy Brown fick benmärg med genmutationen.

””

Gupta varnar samtidigt för att en benmärgstransplantation är en farlig och smärtsam metod och därför inte ett genomförbart alternativ för behandling av hiv.

Vill förbli anonym

Den förste som anses ha friskförklarats från hiv, amerikanen Timothy Brown, blev känd som Berlinpatienten efter orten där han behandlades 2007.

Londonpatienten har dock bett det medicinska teamet att inte avslöja hans namn, ålder, nationalitet eller andra uppgifter om honom.

Annons

Studien som publicerats i Nature ska presenteras i Seattle, USA, under tisdagen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons