Annons
Nyheter

Hawaii förbjuder vissa solkrämer

Den amerikanska delstaten Hawaii förbjuder solkrämer som innehåller kemiska ämnen som tros skada korallreven, en av strandparadisets viktigaste turistattraktioner, rapporterar flera medier.(TT)
Publicerad 3 juli 2018

Guvernör David Ige förväntas i veckan skriva på lagen som röstades igenom av delstatens lagstiftande församling i maj, rapporterar public servicekanalen NPR. Men förbudet kommer börja gälla först 2021.

Förbudet gäller de solkrämer som innehåller oxybenzone eller oktylmetoxicinnamat, som forskning kopplat ihop med blekning och hormonstörningar som orsakar enorm skada på korallrev världen över. Ämnena finns också i andra hudvårdsprodukter och kosmetika men de ingår inte i förbudet.

Annons

Runt 9 miljoner turister besöker Hawaii varje år men lagen gäller endast produkter som säljs i affärer inom delstaten och inte de som tas med utifrån, säger senator Mike Gabbard. Förhoppningen är dock att förbudet ska få besökare att tänka på hur deras hudvårdsprodukter påverkar miljön. Det finns tusentals krämer på marknaden som inte innehåller just dessa två ämnen.

Men förbudet får också kritik, bland annat eftersom över 70 procent av de solkrämer som säljs på den amerikanska marknaden innehåller något av de ämnen som nu förbjuds, och det finns en oro för att det kan minska användningen av solkrämer.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons