Annons
Nyheter

Hård fight om Floridas spansktalande

Valspurten i kampen om Vita huset utkämpas på puertoricanska kaféer och i kubanska kvarter. För att vinna den avgörande vågmästarstaten Florida krävs stöd från spansktalande så kallade hispanics. Det lilla bageriet ligger avigt till, vid en parkeringsplats strax intill den stora motorvägen.(TT)
Publicerad 5 november 2016

Det lilla bageriet ligger avigt till, vid en parkeringsplats strax intill den stora motorvägen. Men Tainos Bakery är ändå något av en mötesplats för de många puertoricaner som bor i Azalea Park, i utkanten av Orlando. Inne i lokalen blandas livlig spanska med dansant musik över starkt kaffe och friterade bakverk.

””
””

Vill påverka

Annons

Själv har Fuste också reagerat på Trumps utspel om att mexikaner är "våldtäktsmän och brottslingar". Hans fru Liza, som var historielärare i Puerto Rico innan hon blev bagare på familjeföretaget, skjuter in att hon är arg på republikanens löfte om en gränsmur mot Mexiko.

””

Som puertoricaner är paret Fuste amerikanska medborgare, men så länge de bodde på hemön hade de inte rösträtt. Under sina tio år i Orlando har de inte alltid deltagit i valen, men i år känner de att det är viktigt att påverka utgången. Båda stödjer demokraten Hillary Clinton, Liza Fuste för att hon vill se en kvinnlig president och bryr sig om landets ekonomi och maken för att han tycker att frågan om allmän sjukförsäkring är viktig. I nuläget skiljer det mindre än en procentenhet mellan Clinton och Trump i fighten om delstatens åtråvärda 29 elektorer - en kamp som kan komma att avgöra presidentvalet.

””

Klippa band?

De flesta av paret Fustes vänner stödjer Demokraterna, ett parti som anses vara välvilligt inställt till det ekonomiskt krisande Puerto Rico. Oron för att en president Trump skulle klippa banden med det självstyrande territoriet är stor, förklarar de.

””

TT: Känner ni några puertoricaner som stödjer Trump?

””

Som puertoricaner tillhör familjen Fuste den näst största gruppen av Floridas spansktalande, som totalt utgör en fjärdedel av vågmästarstatens befolkning. Den största gruppen är kubaner, som tvärtemot övriga hispanics brukar stödja Republikanerna, berättar Aubrey Jewett, statsvetare vid University of Central Florida.

””

Knackar dörr

Bland puertoricanerna är majoriteten demokrater, men väljargruppen anses vara påverkningsbar vilket är ett skäl till att Trump och Clinton uppvaktar dem så ivrigt. Nicolas Fuste säger att företrädare för båda kampanjerna knackar dörr hos honom flera gånger om dagen.

Även bagerikunderna Maria Poll, Sonia Morales och Maria Paul Molina vittnar om ivriga påtryckningar. Men de har redan förtidsröstat.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons