Annons
Nyheter

Hajattacker skakar USA:s östkust

Under loppet av tre veckor har sju människor attackerats av hajar i den amerikanska delstaten North Carolina. Attackerna kommer med en kuslig tajming - i år firar Steven Spielbergs kultklassiker "Hajen" 40 år.(TT)
Publicerad 4 juli 2015

Det lilla samhället Ocracoke med 948 invånare, på ön med samma namn, är det senaste i raden av platser på den amerikanska östkusten som drabbats av aggressiva hajar. Där skadades i veckan en 65-årig man i bröstkorgen, benen, händerna och höften när han blev biten av en två meter lång haj. Mannen simmade tillsammans med sin vuxne son i midjehögt vatten nära land när anfallet inträffade.

65-åringen är den sjunde personen på bara tre veckor som attackerats längs med North Carolinas kust - så många hajanfall har inte skett i USA på minst 15 år. Enligt forskare som nyhetsbyrån AP pratat med är en tänkbar förklaring att småfisk och sköldpaddor sökt sig närmare land och därmed tagit med sig hajarna.

Annons

Likt handlingen i Steven Spielbergs skräckklassiker "Hajen" verkar inte badgästerna på Ocracokes stränder ta hajattackerna på något större allvar. Ett vittne till det senaste anfallet säger att det inte dröjde mer än ett par timmar innan badsugna soldyrkare var tillbaka i vattnet.

Att bli biten av en haj är trots allt väldigt ovanligt. Enligt uppgifter från Floridas naturhistoriska museum har det mellan åren 1580 och 2014 endast skett 35 dödliga hajattacker i USA.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons