Annons
Nyheter

Gula västarna badar i falska nyheter

Den franska proteströrelsen Gula västarna, falska nyheter och Facebook går hand i hand, konstaterar det internationella aktivistnätverket Avaaz.(TT)
Publicerad 13 mars 2019

Nätverket har kartlagt hur de 100 mest viralt spridda falska nyheterna under de fyra senaste månaderna har skickats runt på Facebookkonton kopplade till Gula västarna.

Dessa "nyheter", som ratats av traditionella medier, hade visats mer än 105 miljoner gånger och delats fyra miljoner gånger, visar granskningen.

Annons

Ett exempel är bilder som påstås visa hur "gula västar"-demonstranter slås blodiga av fransk kravallpolis. Sanningen är att bilderna togs i Spanien under den katalanska krisen häromåret, visar AFP:s avdelning för faktakontroll. Bilderna har visats i sitt felaktiga sammanhang 3,5 miljoner gånger.

Enligt Avaaz, som är baserat i USA, utnyttjar den ryska, statliga propagandakanalen RT Gula västarna för att öka sin publik i Frankrike.

Den gångna helgen intog Gula västarna åter gatorna i franska städer. Det är 17:e helgen i rad som demonstrationer arrangeras mot president Emmanuel Macron och hans regering, men antalet deltagare har minskat stadigt.

Demonstrationerna var först riktade mot höjda drivmedelsskatter men har övergått till en mer allmän proteströrelse mot Macron och regeringen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons