Annons
Nyheter

Guaidó har landat i Venezuela

Oppositionsledaren Juan Guaidó har landat i Venezuela och tusentals anhängare samlas på gatorna i huvudstaden Caracas. Den sittande presidenten Nicolás Maduro har hotat med att ställa Guaidó inför rätta när han kommer tillbaka. Guaidó landade i Caracas vid lunchtid på måndagen, lokal tid.(TT)
Publicerad 4 mars 2019

Guaidó landade i Caracas vid lunchtid på måndagen, lokal tid.

””

Tusentals venezuelaner har gett sig ut på gatorna i Caracas viftandes med flaggor för att protestera mot den sittande presidenten Maduro efter att oppositionsledaren skickat ut en uppmaning på sin Twitter.

Annons

"Guaidó måste få återvända till Venezuela i säkerhet", skriver USA:s vice president Mike Pence på Twitter och varnar för att hot och våld mot Guaidó snabbt kommer att få konsekvenser.

Har träffat ledare

Guaidó tog sig över till Colombia den 23 februari. Enligt hans egna uppgifter fick han hjälp av venezuelanska soldater. Väl där var han delaktig i att försöka få in lastbilar med humanitär hjälp till Venezuela, något som misslyckades till följd av att Maduroregimen mobiliserat våldsamma blockader vid gränsposteringarna.

Under sin vistelse i Colombia träffade Guaidó flera politiska ledare, däribland den amerikanske vicepresidenten Mike Pence. Därefter begav han sig till Brasilien för ett möte med landets högerradikale president Jair Bolsonaro och i fredags besökte han både Paraguay och Argentina.

Guaidó, som leder Venezuelas nationalförsamling, utropade sig till landets interimspresident den 23 januari. Omkring 50 länder med USA i spetsen stödjer honom som landets rättmätige president.

Guaidó vill avsätta Nicolás Maduro och tillsätta en övergångsregering som ska styra landet innan nya val hålls.

EU varnar

56-årige Maduro valdes om till presidentposten i maj 2017 i ett val som mötte omfattande kritik för att ha gått orätt till.

Den sittande ledaren har å sin sida varnat Guaidó. Förra veckan sade Maduro att oppositionsledaren borde "respektera lagen" och att han kommer att ställas inför rätta om han återvänder till landet.

Guaidó svarade att han planerar att ta sig tillbaka till Venezuela "trots hot" om att han kommer gripas.

Annons

I lördags varnade EU:s utrikeschef Federica Mogherini för att åtgärder som riskerar Guaidós "frihet, säkerhet eller personliga integritet skulle signalera en allvarlig upptrappning av det spända läget och kommer att mötas av hårda fördömanden från det internationella samfundet."

TT

Annons
Annons
Annons
Annons