Annons
Nyheter

Gripen efter sju månader på flygplats

Morgongympa och vardagssysslor med dånande flygplan i bakgrunden. Det är några av de inblickar som syriska Hassan al-Kontor delat med sig av via sitt twitterkonto under de sju månader som han suttit fast på flygplatsen i Malaysia. Nu har han gripits av polis.(TT)
Publicerad 2 oktober 2018

När Hassan al-Kontar inte ville tillbaka till Syrien och nekades asyl till andra länder blev han fast på flygplatsen i Kuala Lumpur. Nu har polisen gripit honom, enligt Malaysias migrationschef Mustafar Ali.

””

Överlevde på flygplansmat

Annons

36-årige Hassan al-Kontar har vistats på flygplatsen sedan den sjunde mars i år. Han tvättade sig på de offentliga toaletterna och överlevde på donerad flygplansmat.

Upplevelse har dokumenterats på sociala medier, där skojiga inlägg om hur han gör "morgongympa" med flygplanen i bakgrunden, klipper håret på toaletten och vattnar flygplatsens blommor blandas med allvarliga berättelser om saknad till familj, rädsla och hopplöshet.

"4 månader/120 dagar/ 2 880 timmar. Jag har insett vad det verkligen betyder att vara ledsen, arg, besviken, ensam, trött och svag. Hoppet är min hemlighet till att inte ge upp", twittrar han bland annat den femte juli i år.

"Få honom deporterad"

Al-Kontar har nu ungefär 17 000 följare på Twitterkontot som fått stor uppmärksamhet, men som sedan ett drygt dygn tillbaka tystnat.

””

Hassan al-Kontar arbetade i Förenade Arabemiraten när kriget i Syrien bröt ut. 2016 deporterades han till Malaysia - ett av få länder i världen som tillåter flyktingar utan visum. När månaderna för turistvisat passerat försökte han ta sig till Turkiet och Kambodja, men skickades tillbaka till Malaysia, där han bestämde sig för att stanna.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons