Annons
Nyheter

Grannar fördömer Nordkoreas planer

Sydkorea uppmanar Pyongyang att släppa planerna på att skjuta upp en satellit, och varnar för att Nordkorea annars får betala ett högt pris. I ett uttalande säger regeringen att vilket förklätt test som helst av långdistansrobotar skulle utgöra ett "allvarligt hot" mot världsfred och säkerhet.(TT)
Publicerad 3 februari 2016

Sydkorea uppmanar Pyongyang att släppa planerna på att skjuta upp en satellit, och varnar för att Nordkorea annars får betala ett högt pris.

I ett uttalande säger regeringen att vilket förklätt test som helst av långdistansrobotar skulle utgöra ett "allvarligt hot" mot världsfred och säkerhet.

Annons

Även Japan fördömer planerna. Premiärminister Shinzo Abe kallar det en "allvarlig provokation" i strid med FN:s resolutioner mot landet.

Försvarsminister Gen Nakatani har beordrat landets militär att vara redo att skjuta ned varje nordkoreansk robot som hotar Japan.

Enligt Pyongyang har landets rymdprogram enbart vetenskapliga syften.

Uppskjutningen av satelliten väntas ske i mitten av februari i samband med födelsedagsfirandet av den forne ledaren Kim Il Sung, som dog 1994 men fortfarande är president i landet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons